Hoe kies ik de juiste textielverf voor mijn project?

  • Geplaatst op
  • Door Janine
  • 2
Hoe kies ik de juiste textielverf voor mijn project?

Een expert geeft tips.

Voor degenen onder ons die niet zoveel ervaring hebben met het werken met textielverf, kan het overweldigend zijn om te kiezen uit het scala van beschikbare opties. Hier zet ik alles op een rijtje, zodat je precies weet wat je moet kopen voor je volgende project.

 

Wat je moet weten voor je begint.

Het is meestal het beste om een acrylverf te gebruiken. Acrylverf is een verf op waterbasis die duurzaam en slijtvast is. De verf heeft weinig geur en droogt snel.

Gebruik altijd een acrylverf die past bij de ondergrond. Daarom bestaat er muurverf, houtverf, haarverf en voor textiel, textielverf.

Afhankelijk van je project, kies je of je een dekkend of een transparant effect wilt en of je een dikke of een dunne verf wilt gebruiken.

Gebruik vloeibare textielverf voor grotere oppervlakken. Deze verf kan een groot oppervlak verzadigen waardoor hij ideaal is voor het beschilderen van een groot canvas of meubelstukken. Denk ook aan reactieve verfsoorten om een stof door en door te verven.

Donkere stoffen hebben meestal een meer dekkende stofverf nodig en meubelstukken hebben een dikkere afwerking nodig. 

Kies voor fabricmarkers voor een meer gedetailleerde aanpak.
Met textielmarkers heb je meer controle over het schilderen van een specifiek gebied, en daarom zijn ze het geschiktst voor kleding en kleinere ontwerpen op stof.

Kies de juiste verf voor je project.

Textielverf van Jacquard staat bekend om zijn uitgebreide gamma textielverven met verschillende eigenschappen. Zoals Textile Color voor lichtgekleurde stoffen, Lumiere voor metaalachtige en parelmoer effecten voor zowel licht- als donkergekleurde stoffen, Dye-na-Flow voor zijde en andere lichtgekleurde stoffen en sets speciaal voor tie- dyeing.

Maak eerst een testje.

Zoals met alle textielverf moet je je ontwerp uittesten voor je het op een definitieve ondergrond vastlegt.
Textielverf is bestemd voor interieurdecoratie op kussens, meubels en gordijnen, en voor het upcyclen of personaliseren van kleding of modeartikelen.

De verf van Jacquard is kant-en-klaar. Werk met penselen en gebruik de verf rechtstreeks uit de pot. Alle kleuren en soorten zijn mengbaar

Moet ik de verf fixeren?

Strijk met een strijkijzer als de verf goed droog is over de textielverf heen, op de achterkant van de stof, om het te fixeren. Onze verf kan dan in de wasmachine gewassen worden.

Veel succes!

 

 

 

Reacties

  1. Janine Wetzels Janine Wetzels

    Hoi Maria, ik heb je een mailtje gestuurd omdat ik je vraag niet snapte. WIl je het nog een keer uitleggen?
    Groet
    Janine

  2. Janine Wetzels Janine Wetzels

    Hoi Maria, Ik snap je vraag niet helemaal.
    Ik heb geen UV textielverf.
    Of bedoel je Cyanotype of Solarfast?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.